Een advies dat je vast al vaak gehoord hebt: je moet duidelijk je grenzen stellen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want waar liggen die grenzen precies? En hoe moet je die grenzen dan aangeven? Lastige vragen, waar we samen jouw antwoorden op gaan vinden.
Waarom is grenzen stellen belangrijk?
We doen allemaal wel eens iets waar we eigenlijk niet zoveel zin in hebben. Een vervelend klusje op het werk, of op bezoek gaan bij dat ene familielid waar je liever niet naartoe gaat.
Als dat af en toe eens gebeurt, is dat niet zo erg. Maar als je constant over die grens gaat, is er sprake van een probleem. Dat kan allerlei vervelende gevolgen hebben:
- je doet dingen die je niet wilt doen
- je neemt te veel hooi op je vork
- je hebt daardoor meer last van stress
- je hebt meer kans om een burn-out te krijgen
Grenzen aangeven: voor jezelf en de ander
Grenzen stellen in je relatie
Zo leer je grenzen stellen
Integratieve therapie is heel geschikt om te leren hoe je grenzen stelt. Tijdens de sessies gaan we eerst uitzoeken waarom je het zo lastig vindt om grenzen te stellen. Je leert vervolgens om weer vertrouwen in jezelf te krijgen en in te zien dat jouw mening en gevoelens ertoe doen.
Je leert ook om beter naar jezelf te luisteren en assertiever te worden, zodat je je grenzen aan anderen durft te communiceren. Leren grenzen te stellen aan jezelf maakt je sterker, vrijer en helpt je om betere relaties te ontwikkelen met anderen.