Eten speelt een belangrijke rol in ons leven. Logisch, want zonder eten functioneren we niet. Bovendien is eten voor veel mensen ook iets om van te genieten. Maar soms kun je een moeizame relatie ontwikkelen met eten. Zo erg, dat het je dagelijkse leven op een slechte manier beïnvloedt. Je kunt dan een eetprobleem ontwikkelen.
Wanneer heb je een eetprobleem?
Merk je dat je steeds meer bezig bent met eten, of juist met niet eten? Bijvoorbeeld doordat je stress hebt, omdat je steeds calorieën telt? Heb je vaak eetbuien, of eet je soms helemaal niet? Dat zijn allemaal aanwijzingen dat je misschien een eetprobleem hebt. Een eetprobleem kan zich verder ontwikkelen tot een eetstoornis, zoals anorexia of boulimia.
Kenmerken van een eetprobleem
Een eetprobleem kan zich op allerlei manieren uiten. Een paar veel voorkomende kenmerken zijn:
Eetbuien
Emotie-eten
Stress eten
Voor al deze kenmerken geldt: wanneer het af en toe voorkomt, hoeft er geen sprake te zijn van een eetprobleem.
Twijfel je en denk je dat je een eetprobleem hebt? Vraag dan gerust een gratis kennismakingsgesprek aan.
Zo krijg je weer een goede relatie met eten
Door op tijd te werken aan je eetprobleem kun je voorkomen dat je een eetstoornis ontwikkelt. Met behulp van integratieve psychotherapie word je je bewust van je gedachten en emoties die je relatie met eten verstoren. Deze leiden vaak tot problemen zoals emotie-eten, of eetbuien. Behandeling gebeurt helemaal naar jouw behoefte en in het door jou gewenste tempo.
Daarbij werk ik volgens de wetenschappelijk succesvol bewezen methodes ‘Uit de ban van emotie-eten’ en ‘Mindful afvallen’. Hiermee help ik je om je relatie met eten ook echt blijvend te veranderen en weer prettig te maken.
Geen dieet of pillen dus, maar een duurzame oplossing die je relatie met eten weer in evenwicht brengt. De begeleiding bij eetproblemen kan soms kort duren en andere keren wat langer nodig zijn. Tijdens een telefonische kennismaking en de intake geef ik je graag meer informatie over de te verwachten duur van een traject en haalbare doelen.